OnePlus heeft duidelijk ambities die veel verder gaan dan een smartphonemerk te zijn … zoals elk ander smartphonebedrijf. De nieuwste lancering is de OnePlus Watch, een eersteklas slim uurwerk dat naadloos aansluit op zijn ecosystemen van apparaten en ook probeert zijn unieke gevoel voor stijl uit te dragen. Met zoveel betaalbare slimme horloges op de markt, is de OnePlus Watch geschikt voor diegenen die bereid zijn een premie te betalen voor branding, een ecosysteem en functies die een beetje beter zijn dan wat de concurrentie kan bieden.
Specificaties van OnePlus Watch: 1,39 inch, 454 x 454 HD, AMOLED 2,5D glazen touchscreen, ~ 326 PPI | STM32-processor met 4 GB opslag | Bluetooth 5 + NFC | Gps | 402 mAh batterij | 46 mm (horlogekast) | 45 g zonder riem
De OnePlus Watch heeft geen uniek ontwerp, maar geeft je duidelijk een gevoel van duurzaamheid. Veel van de horloges en bands komen tegenwoordig over als zwakke technologie en herhalen dit door binnen een paar maanden kapot te gaan. De OnePlus Watch lijkt daarentegen meer in de Apple Watch-ruimte. In feite lijkt de verpakking, in een lange doos, geïnspireerd te zijn door een bepaald bedrijf in Cupertino. De stalen gesp doet ook erg denken aan de eerste Apple Watch-bandjes, hoewel deze op precies de tegenovergestelde manier vergrendelt.
De voordelen
Ik vond het ontwerp van de OnePlus Watch erg leuk – het is eenvoudig maar functioneel. Er zijn twee knoppen aan de zijkant, een waarmee de app-lade wordt geopend en de andere om het horloge uit te schakelen. De wijzerplaat is groot en helder genoeg voor OnePlus om een zaklampfunctie toe te voegen met behulp van het display. Navigatie is eenvoudig en deed me veel aan Android-wear denken. Maar de gebruikersinterface (UI) is anders en een wat vloeiender. Snelle instellingen en meldingen zijn gemakkelijk toegankelijk vanaf het startscherm zelf.
Voor mij is het primaire gebruik van een smartwatch tegenwoordig als een verlengstuk van mijn smartphone, een die mijn behoefte om het grotere scherm op te halen tot een minimum beperkt. En vanuit dat perspectief werkt de OnePlus Watch redelijk goed en kon ik oproepen aannemen of weigeren en meldingen lezen zonder de smartphone aan te raken.
Het andere aspect waar een smartwatch me bij helpt, is het bijhouden van mijn conditie, vooral in deze tijden wanneer actief blijven wat extra inspanning vergt. Ik probeerde de OnePlus Watch samen met de Apple Watch en de twee lieten bijna identieke cijfers zien als het ging om verbrande calorieën, stappen en afstand. Dit was aangenaam verrassend, omdat Android-wearables meestal enorm verschillen van de tellingen van de Apple Watch.
Tijdens een stevige avondwandeling vroeg de OnePlus Watch me om de Outdoor Walk-modus in te schakelen, omdat ik dat vergeten was. Alleen de Apple Watch heeft me dit duwtje eerder gegeven. In tegenstelling tot de Apple Watch telt de OnePlus Watch echter niet de stappen voor de hele training en schakelt de teller pas in als je eenmaal in de trainingsmodus bent gestart. Je moet er ook voor zorgen dat de training elke keer is afgelopen, want de volgende dag, wanneer je de trainingsmodus inschakelt, zal het je laten zien dat de telling al een hele dag bezig is.
Het horloge kan onafhankelijk van een telefoon werken, vooral door muziek voor je af te spelen tijdens het hardlopen of fietsen. Er is hier ongeveer 2 GB aan opslagruimte beschikbaar, maar voor iemand zoals ik is het zinloos omdat ik geen opgeslagen muziek meer heb en het liefst al mijn nummers stream.
Een van de beste aspecten van de OnePlus Watch is de batterij. In de week die ik heb genomen om deze recensie te schrijven, is de batterij tot ongeveer de helft leeggelopen na een volledige lading. Het oplaadstation is uniek en je moet het veilig bewaren en een reservekopie aanschaffen voor de tijd dat je op reis bent.
De nadelen
Er is niet veel dat ik niet leuk vond aan dit horloge. Er zijn echter enkele eigenaardigheden. Om te beginnen moet je dubbel op het scherm tikken om het horloge soms wakker te maken, vooral als je je pols niet echt naar je gezicht hebt gedraaid – je kunt dus geen glimp van de wijzerplaat zien.
Er zijn veel functies op dit horloge en ik had graag een manier gehad om er een paar favoriet te maken voor snelle toegang. Behalve een functie voor snelle apps, kun je hiermee geen specifieke apps vastzetten op de wijzerplaat.
Moet je de OnePlus Watch kopen?
Ja, zeker als je een OnePlus-telefoon en andere toestellen hebt. Onthoud dat je met de telefoon ook een OnePlus TV kunt aansluiten en bedienen, hoewel ik die functie niet kon uitproberen. Het is dus logischer voor degenen die in het OnePlus-ecosysteem hebben geïnvesteerd.
Het horloge is stijlvol en ziet er premium uit. Hiervoor betaal je ook een premie, want er zijn een aantal goede smartwatches die niet zo veel kosten. Maar dan zijn ze niet van OnePlus en dragen ze niet de ambitieuze waarde van het merk.
Voor degenen die de OnePlus Watch kopen, kunnen ze verzekerd zijn van fijne momenten door hun fitness en welzijn bij te houden, verbonden te blijven en een extra laag slimheid toe te voegen aan hun toch al slimme leven. Dit is een van de beste slimme horloges die momenteel op de markt zijn.